We discovered this carpet of wild garlic while walking in a nearby woodland. It brought back the memories of Novosibirsk market where in spring Russian babushkas sell these bright green leaves of  “cheremsha” in little bunches. First fresh source of vitamins after five months of winter!  Spring is finished but you still have a couple of weeks to pick it. You have to process your “harvest”  the same day because the leaves  are very delicate and they wilt quickly.  Wash them thoroughly, drain, and then you’ve got at least three options:  pesto, garlic and oil mix for soups, sauces or salads, and garlic butter.  Recipe, anyone?

Мы обнаружили этот ковёр из дикого чеснока, гуляя в лесу неподалёку.  Сразу вспомнился рынок в Новосибирске, где бабушки весной продают букетики ярко-зелёных листьев «черемши» – дикого чеснока.  Первый источник витаминов после пяти месяцев зимы!

Весна уже закончилась, но ещё пару недель можно собирать дикий чеснок. Но придётся переработать свой «урожай»  в тот же день, потому что листья у него очень нежные и быстро вянут.  Вымойте их тщательно, дайте воде стечь, и далее у вас есть по крайней мере три варианта: песто, заправка для супов, соусов или салатов и чесночное масло.  Хотите рецепт?

Advertisements